Kunnskap

Anvendt Impro har sine røtter i improvisasjon og improvisasjonsteater. Utforsk fundamentet av kunnskap; historien, ferdighetene som trenes, og for hvilke fagområder og yrker det er relevant.

Hva er impro?

Improvisasjon, eller impro, handler om å bruke det man har, her og nå, til å spontant skape noe helt nytt. Improvisasjon er kreativitet, og det er tilpasning til forutsetninger og ny informasjon. Improvisasjon foregår typisk som en respons på tidspress, og representerer gjerne en kombinasjon av å ta til takke med det man har, og gi slipp på det som ikke er viktig eller relevant. Improvisasjon er både en prosess og et produkt.

Improvisasjonsteater

Improvisasjonsteater har sine røtter tilbake til den italienske teaterformen Commedia dell’arte fra det 16. århundre. Den moderne formen for improteater oppstod på 1960- og 70-tallet, med Keith Johnstone, Viola Spolin, og Paul Sills, blant de mer fremtredende lederskikkelsene. Improvisasjon er i seg selv en metode for skuespillere, og har samtidig utviklet seg til å bli et teaterformat hvor prosessen er produktet.

Illustrasjon av hvordan hjernen opererer

Anvendt impro, eller Applied Improvisation på engelsk, handler om å anvende teknikker, prinsipper og øvelser fra impro til eksperimentell eller erfaringsbasert læring innenfor ulike områder. Anvendt impro er relevant på individnivå, i form av ferdighetstrening og personlig utvikling. Det er også relevant for organisasjoner og arbeidsgrupper som ønsker å jobbe bedre sammen, bli mer innovative, eller oppnå effekter som økt salg.

Hvilke ferdigheter kan trenes med impro?

Anvendt Impro handler om utvikling av både adferd og tankesett, og en rekke ferdigheter kan trenes. Etter hvert som denne nettsiden utvikles kan du klikke deg inn i oversikten under og lese om hver enkelt ferdighet:

 • Kreativitet
 • Risikotoleranse
 • Toleranse for usikkerhet
 • Fleksibilitet og tilpasningsevne
 • Tilstedeværelse og lytting
 • Spontanitet og reaksjonsevne
 • Mestring
 • Selvbevissthet

Hvilke fagområder og yrker kan dra nytte av impro?

En rekke fagområder og yrker kan dra nytte av impro. Etter hvert som denne nettsiden utvikles kan du klikke deg inn i oversikten under og lese om hvert enkelt område:

 • Formidling
 • Krisehåndtering
 • Forhandling
 • Skuespill og teater

Ønsker din organisasjon et kurs med Anvendt Impro i dag? Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat. Jeg kan sette meg inn i deres behov og foreslå et egnet opplegg.

Gjennom ulike øvelser jobber vi med lytting, tilstedeværelse, tydelig formidling, kroppsspråk og en rekke andre ferdigheter og tema. Det er lett å tilpasse opplegget til deres konkrete behov. Det fine med impro er at det bringer mennesker sammen, noe som gjør det til et annerledes kurs, eller som et interessant innslag i en utviklingsplan eller jobbsamling.

Historien bak AnvendtImpro.no

Kunnskap om impro som formidlet i podcasten Karriere Oslo

Mai 2023 var Marius gjest i podcasten Karriere Oslo.

Samtalen med Adine Dørum handlet om improvisert teater, anvendt improvisasjon og hvilken relevans det kan ha for bedrifter, selvledelse, følelser og tverrfaglighet i karrieren.

Samtalen finner du her på Spotify.

Publikasjoner

Artikkel om anvendt impro på Forskersonen.no

I en artikkel publisert på Forskersonen.no kan du lese om hvordan anvendt impro helt konkret kan hjelpe i kontekst av lederutvikling. Når vi oppfatter noe, om noen, basert på tidligere erfaringer og kognitive modeller, kan vi si at vi tar snarveier. Vi effektiviserer bruken av vår egen hjernekapasitet, hvilket kan lede til dårlige og forhastede beslutninger.

Gjennom trening i improvisasjon kan ledere lære å identifisere når dette skjer, og utvikle teknikker som håndterer det.

Morsomt opplegg for teambuilding

Improteater

Ser din organisasjon etter et morsomt og relevant opplegg for teambuilding? I en travel hverdag med “hvert vårt” er det nyttig for arbeidsgrupper å ta en time-out. Teambuilding med impro er gøy samtidig som at det utvikler kommunikasjonsferdigheter. Les mer om teambuilding med Anvendt Impro.

«Fantastisk opplegg! Veldig gøy og teambyggende» -Ingvild, DNB Bank ASA